CZK | EUR

Původ kávy

Původ kávy

Vzrušení a sílu, to znamená arabský výraz „gahwah“, z kterého je slovo káva odvozeno. Kávou dnes nazýváme horkovodní extrakt pražených a pomletých kávovníkových zrn. Kávovníková zrna i káva mají původ v dnešní Etiopii, kde kávovník roste stále v přirozeném prostředí.

Historie kávy začíná v 15. století. Arabové byli první, kteří začali kávu připravovat, pěstovat a obchodovat s ní. Již v 15. století se káva rozšířila do Turecka, Sýrie, Persie či Egypta. První zásilka kávy do Evropy byla kolem roku 1615, kdy italský cestovatel Pietro della Valle přivezl kávovníková zrna z Istanbulu.

V 17. století začaly vznikat první kavárny hlavně v důležitých městech v Anglii, Rakousku, Francii, Německu či Holandsku a staly se místem, kde se setkávali lidi z různých oblastí života. To platí dodnes. Káva se stala nedílnou součástí našich životů a kultury. Díky intenzivnímu a prudce rostoucímu obchodování s kávou a její pitím, nastal pozoruhodný rozmach rozšiřování kávovníkových zrn. Evropští kolonizátoři se snažili zavést pěstování kávovníků do svých kolonií. Hlavně Holanďané byli schopní úspěšně pěstovat plodinu. První kultivace kávovníků začaly na Srí Lance, pak v Malabaru v Indii a především na indonéských ostrovech Jáva a Sulawesi. V roce 1714 francouzský námořní důstojník Gabriel de Clieu získal sazenice od francouzského krále Ludvíka XIV. a přepravil je do karibského Martiniku. Byla to plavba s do té doby nejstarostlivěji opečovávanými rostlinami na palubě. Po obtížích vše dopadlo zdárně a tento druh kávovníku se později rozšířil po celé karibské oblasti, následně po celé Střední a Jižní Americe. V Martiniku ve Fort-de-France byla v roce 1918 otevřena botanická zahrada na památku tohoto francouzského důstojníka. V 18 století se kávovníkové zrno stalo velmi výnosní exportní plodinou. Jenom na Martiniku bylo v roce 1977 napočítáno téměř 19 milionů výpěstků kávovníku. Koncem 19. století se pak sazenice kávovníku vrátily zpět do Afriky. V současnosti se produkce rozšiřuje i do dalších oblastí především v Asii.

Při pohledu na historii až po současnost se oblasti pěstování kávovníků, dovozci či pražírny mění na základě poptávky a chutí moderních konzumentů kávy. Vyhrazení dodavatelé v kávovém byznysu se snaží zlepšovat zemědělské postupy, aby zajistily vyšší kvalitu vypěstovaných plodin kávovníku. Zlepšení v komerčním pěstování kávy často přináší zlepšení kvality života a životní úrovně pěstitelů kávy a jejich rodin na celém světě.

Caffe zpravodaj

Zaregistrujte svůj e-mail k odběru novinek a akcí od Caffe Icástico.