CZK | EUR

Alternativní způsoby přípravy káv

Alternativní způsoby přípravy kávy

Espresso je sice základ, ovšem alternativní přípravy káv také skrývají mnoho chutí a zážitků. S těmito způsoby se můžete setkat v kavárnách, jsou v módě, a jsou vhodné i pro domácí přípravu.

Džezva

Tento způsob přípravy patří k původním a nejstarším. U ní to všechno začalo. Káva z džezvy je zajímavá, se specifickou chutí. Z hlediska kofeinu patří kávy připravené v džezvě k nejsilnějším. Příprava kávy v džezvě je lehce složitější, ale pokud milujete tureckou kávu, džezva je pro vás stvořena.

Správnou extrakci docílíme velmi jemně pomletým kávovníkovým zrním, cukrem a studenou vodou. Přesně v tomto pořadí přísady vložte do mosazné, či měděné kónické konvice s rukojetí (džezvy). Na 100 ml vody použijte 7-8 g zrn a jednu kávovou lžíci cukru. Džezvu začnete pomalu ohřívat a na povrchu se začne tvořit hustá pěna. Pěna postupně stoupá a vzkypí, nikdy neprochází varem. Pozor, aby nepřetekla. Tento postup opakujeme třikrát a po chvilce odstátí klesne extrahované zrno na dno. Nalijte do vyhřátých šálků. Do takto připravené kávy si můžete přidat špetku kardamomu, skořice, vanilky, chilli, kakao atd.

Moka express

Moka express je jednoduchá metoda přípravy kvalitní kávy. Konvička moka express má tři části. Spodní část slouží na vodu, dále je to střední sítko na pomletá kávovníková zrna a vrchní část slouží po výslednou kávu.

Do spodní nádoby s pojistným tlakovým ventilem nalijte studenou vodu (dávkujte k ventilu). Sítko naplňte bez stlačení středně hrubě pomletým zrnem. Horní část s těsněním úplně zašroubujte (jinak budete mít kávu všude tam, kde ji nechcete) a dejte vařit. Ve spodní části voda vytváří páru, pára vytváří přetlak a přechází trychtýřovitým sítkem. Káva přechází do horní nádoby. Když je horní část konvičky skoro celá naplněná, odstavte moka konvičku ze zdroje tepla a můžete ji podávat. Konvičku po použití neumývejte saponátem.

Chemex

Tato metoda je také nenáročná a pomocí ní si můžete připravit dobrou filtrovanou kávu. Chemex je elegantní skleněná konvice tvaru přesýpacích hodin.

Do vrchní části vložte předem propláchnutý filtr. Do filtru nasypte dávku hrubě pomletého kávovníkového zrna (doporučuje se jednodruhové, na 1 litr vody 60-80 g kávovníkových zrn). Pomleté zrno nejprve zalijte menším množstvím vody (94-96 °C), aby se předpařila. Káva začne trochu bublat, tzv. „vzkvétá“ (únik CO2). Pak postupně pomalu nalévejte zbytek vody krouživými pohyby, aby se rovnoměrně spařila. Ve filtru se pomleté zrno extrahuje a díky gravitaci překapává dolů. Takto louhujte postupným naléváním horké vody asi 4 minuty. Filtr poté vyhoďte a servírujte vynikající kávu.

French press

French press je rovněž jednoduchý, rychlý a elegantní způsob přípravy kvalitní kávy. Přistroj je složen z válcovité, skleněné (kovové) nádoby s pístem, na kterém je jemné nerezové sítko (filtr) a z víka.

Velmi hrubě pomleté (jak cukr krystal) kávovníkové zrno nadávkujte podle chuti či zkušeností a nasypte do nádoby. Zalijte horkou vodou (92-96 °C) tak, aby voda promíchala všechno pomleté zrno. Po chvíli můžete ještě trochu zamíchat. Extrahujte tři až čtyři minuty a pak pomalu pístem stlačte sedlinu dolů. Okamžitě podávejte, nenechte kávu delší dobu v přístroji.

Aeropress

Aeropress patří k novějším způsobům přípravy kvalitní kávy. Vymyslel jej americký výrobce hraček Alan Adler. Je vyroben z polykarbonátu, skládá se z plastového válce, pístu a sítka s papírovým filtrem. Aeropress lze použít mnoha způsoby, základní jsou dva: klasický a obrácený. Klasický způsob je doporučován výrobcem. Nejdříve promyjte papírový filtr vodou, vložte filtr do sítka a uzavřete na konec válce. Ten položte na hrnek a do válce nasypte dávku (16-20 g) jemně pomletých kávovníkových zrn. Zalijte vodou o teplotě 95 °C a pořádně promíchejte. Nasaďte píst a tlačte ho pomalu dolů.

Při obráceném způsobu nasaďte píst do válce a postavte válec na píst. Nasypte do válce dávku (15 g) hrubě pomletých zrn. Zalijte horkou vodou o teplotě 90 °C a dobře promíchejte. Do sítka vložte promytý papírový filtr a sítkem uzavřete válec. Celý Aeropress otočte, položte na hrnek a pomalu tlačte píst dolů.

Hario V60

Při této metodě jde o princip manuální filtrace, když za pomoci skleněného nebo porcelánového filtru získáme čistý a chutný nápoj. Kávový filtr z japonské sklárny Hario dokáže v kávě podtrhnout jemné chutě. Příprava vyžaduje určitou zručnost, zvládne to však každý. Do Haria vložte papírový promytý filtr, nasypte středně mleté pražené kávovníkové zrno a lehce zalijte (propařte 30 vteřin). Pak krouživým pohybem pomalu dolévejte horkou vodu (94 °C). Extrakce by neměla být delší jak tři minuty.

Caffe zpravodaj

Zaregistrujte svůj e-mail k odběru novinek a akcí od Caffe Icástico.