CZK | EUR

Kávovník

Kávovník

Kávovník je rostlina, kterou řadíme mezi ovocné dřeviny tropického a subtropického pásma. Výška je různá, proto některé druhy kávovníku řadíme mezi keře, některé mezi stromy. Rostlina náleží k rodu Coffea, čeledě mořenovitých.

Nejčastěji pěstované druhy jsou druhy Coffea Arabica (kávovník arabský, označovaný jako Arabika) a Coffea Canephora (kávovník statný, známý pod jménem Robusta). Tyto dva druhy představují 99 % světové produkce kávy. Někde se v malém množství nebo jen pro místní spotřebu pěstují druhy Coffea Liberica a Excelsa. Většina odrůd dává přednost stínu nebo polostínu, některé rostou i na přímém slunci. Často rostou v oblastech lávovitých půd, které dokáží dobře zadržet vlhkost. Například na Havaji se nepěstují kávovníky jen pod stromamy, ale v hodinách po obědě kolem 13. hodiny se tam obloha zatáhne, takže i při vysokých teplotách se rostlina nespálí.

Kávovníkové listy jsou různě velké, zelené, s lesklým povrchem a dorůstají do délky až 15 cm. List chrání rostlinku v noci před mrazy a v průběhu dne před intenzivním slunečním zářením. V listech kávovníku je obsah kofeinu nejvyšší.

Kávovníky kvetou několikrát do roka a to pouze několik dnů. Květy jsou bílé, drobné, jemně voní, mají hvězdicovitý tvar a připomínají květy jasmínu. Po odkvětu postupně rostou plody kávovníku – bobule. Nejprve jsou malé zelené, poté, co dozrají, mění své zabarvení do červena, žluta, oranžova, světle fialova. Proto je nazýváme kávové třešně. Obvykle se v každé bobuli nacházejí dvě zrnka. Zajímavé je, že kávovníky mohou mít ve stejnou chvíli květy, ale i zralé a nezralé plody. Jeden kávovník urodí ročně kolem půl až jednoho kilogramu. Časté srážky, nadmořská výška, půda nebo střídání období sucha a dešťů ovlivňují dobu květu.

Zrnka kávovníku jsou chráněna peckovicí velkou zhruba 1,5 centimetru. Na povrchu mají slupku (exokarp), pod ní dužinu (mesokarp). Každé zrnko má na sobě vrstvu pergamenu a jsou ještě obalena stříbřitou blankou (integument). Arabika obsahuje mnohem menší procento kofeinu než Robusta. Chuť Arabiky je odlišná, vybočuje svojí kyselostí, ale záleží dost na odrůdě, zpracování, pražení či přípravě. Chuť Robusty je výrazná, hořká se silným tělem. Velký rozdíl mezi Arabikou a Robustou je i ve tvaru skeletu keře či zrnek. Zrnko Arabiky je obvykle ploché a protáhlé se zakřivenou rýhou. Zrnko Robusty je vypouklejší, zaoblenější. Dobře je od sebe rozeznáte i po upražení.

Caffe zpravodaj

Zaregistrujte svůj e-mail k odběru novinek a akcí od Caffe Icástico.